Z razvojem tehnike so se začeli razvijati tudi računalniki in z njimi informatika. Postajali so (in še postajajo) zmogljivejši (kar pomeni, da lahko shranjujejo večje količine podatkov, hkrati pa te podatke hitreje obdelujejo) in manjši. Lahko trdimo, da je danes računalnik prisoten prav na vseh področjih dela in življenja.

 

V tehniki ni več področja, ki bi si ga lahko predstavljali brez računalniško podprtih sistemov. Pod besedo računalnik danes ne razumemo le namiznega računalnika v klasični obliki ampak se računalniški sistemi vgrajujejo v vse mogoče stroje in naprave v obliki elektronskega vezja večjih pa tudi relativno majhnih fizičnih dimenzij, ki je vgrajeno v določen sistem kot npr. elektronska ročna ura, igrače, mobilni telefoni, gospodinjski aparati, bela tehnika, prevozna sredstva (avtomobili, avtobusi, tovorna vozila, vlaki, letala, …), avtomatizirane industrijske linije, …

Od kar je računalnik posegel v področje mehanike in elektrotehnike je mehatronika zlitje mehanike, elektrotehnike in informatike.