Pa smo jo dočakali, tiskovno konferenco pred začetkom 27. dirke po Sloveniji na kateri je bila predstavljena 4. etapa s ciljem na Sveti Gori. In prav na cilju etape, pred baziliko Svetogorske Matere Božje se je odvila tiskovna konferenca na kateri je bila med drugim predstavljena tudi nagrada za zmagovalca etape, ki jo je izdelala naša šola. Idejno zasnovo za nagrado je pripravila naša dijakinja 1. letnika programa mizar Mineja Mavrič, ki se je prijavila na natečaj in bila izbrana kot zmagovalka. Na podlagi njene idejne zasnove sta skupaj z mentorjem učiteljem praktičnega pouka Markom Peršičem nagrado tudi izdelala.

Tiskovne konference se je udeležila tudi ga. Grazia Rusjan, nečakinja našega rojaka in pionirja letalstva Edvarda Rusjana, saj je etapa posvečena prav slednjemu. Rusjan je bil namreč v mladih letih kar perspektiven kolesar, ki pa je kasneje svoje talente preusmeril v letalstvo in postal svetovno znana osebnost. Letos, 9. januarja je minilo 110 let od tragične nesreče v Beogradu, ko se je takrat niti 25. letni Edvard smrtno ponesrečil.


Plaketa za zmagovalca 4. etape dirke po Sloveniji 2021 je v celoti izdelana iz lesa. Les predstavlja kulturno dediščino solkanske mizarske obrti in lesarstva v Goriški regiji nasploh. Osrednji del je izdelan s tehniko intarzije v več barvah. Na sliki sta v ospredju solkansko polje in reka Soča, ki teče pod slovitim solkanskim mostom. V ozadju je kolesar, ki se vzpenja na Sveto Goro, kjer je cilj etape. Intarzija je postavljena na paspartu iz javorjevega lesa ter okvirjem iz orehovega lesa. Na spodnjem delu intarzije je lesena ploščica z vgraviranim napisom Tour of Slovenia 2021 4th stage Ajdovščina – Nova Gorica 1st place June 12th 2021.

Na hrbtnem delu paspartuja so vgravirani trije logotipi (Mestna občina Nova Gorica, Šolski center Nova Gorica in Rezbarsko, intarzijsko in restavratorsko društvo Solkan) ter ime avtorja idejne zasnove in mentorja.

Nekaj fotografskih utrinkov s tiskovne konference (Foto: Aleš Štrancar):