Dijaki 3. letnika avtoserviser ter 4. in 5. letnika avtoservisni tehnik smo se v petek, 26. 11. 2021 z avtobusom odpravili v Mirno Peč, kjer smo si v učilnici, ki so jo priredili za oglede obiskovalcev in za dodatna izobraževanja strokovnjakov ogledali vse s področja avtomobilske znamke Renault. Ogledali smo si tudi sisteme ADAS oz. radarske tempomate.

Pričakali so nas odprtih rok in polni znanja. Ves čas smo bili le v učilnici, ki je izgledala kot delavnica, v kateri se lahko izve in vidi marsikaj zanimivega. Pogledali smo si, kako poteka kalibracija radarskega tempomata, vendar smo hitro spoznali, da se le-tega ne da kalibrirati brez posebnih orodij. Nato smo skušali kalibrirati tudi sami, seveda s pomočjo profesorja. Ko smo to uspešno opravili, smo si ogledali še diagnostično napravo, pogovorno ji radi rečemo tester. Nato je sledil še ogled postopka popravila optike.

Žal si nismo uspeli ogledati Novega mesta, za katerega pravijo, da je zelo lepo, v čudovitem objemu narave. No, kasneje smo ugotovili, da ogled tega mesta sploh ni bil v načrtu.  V Novo Gorico smo prispeli okrog 14.45 in s tem zaključili našo strokovno ekskurzijo.

Martin Lisjak, 5. NAS

Nekaj slik: