V petek, 7. 2. 2020, je na Strojni, prometni in lesarski šoli potekala kulturna prireditev z naslovom S svojo kulturo spreminjam sebe in svet. Mentorica Natalija Plohl, sicer profesorica slovenščine, in dijaki SPLŠ so občinstvu pripravili zanimiv kulturni program v predavalnici MIC-a. Poleg dijakov so si prireditev ogledali tudi profesorji, ravnatelj SPLŠ, ravnateljica SETŠ, direktor ŠCNG in svetovalka za slovenščino na Zavodu za šolstvo ga. Mirjam Podsedenšek. Prireditev je bila izvedena v dveh terminih, ob 8.30 in ob 10.15.

Prireditev se je pričela s slovensko himno, ki so jo odpele profesorice pod vodstvom ge. Staše Peršolja Bučinel. Dijakinji, voditeljici prireditve, sta poudarili pomen praznika in kulture oz. umetnosti nasploh. Dijaki so nato zaigrali prizor iz antične Antigone, v katerem so v ospredje postavili misel glavne junakinje: Ne da sovražim, da ljubim, sem na svetu.

V letu 2020 mineva 500. obletnica rojstva Adama Bohoriča, pisca prve slovenske slovnice. Dijak 3. letnika je interpretiral del odlomka z zadnjega srečanja z rodnim domom in z njegovo ljubeznijo do rodne slovenščine. Za njim se je predstavil dijak 2. letnika, ki je doživeto prebral svojo avtorsko ljubezensko pesem Dekle iz sanj.

Nato je mentorica povabila na oder gosta prireditve. To je bil Tadej Kobal, prostovoljec in ustanovitelj knjižnice na Slapu pri Vipavi ter osebnost leta 2019 na Valu 202, sedaj pa študent politologije. Na kratko je opisal svoje življenje, posebej še prostovoljstvo in idejo o knjižnici. Za Tadeja oz. njegovo knjižnico smo na šoli zbrali knjige in mu jih podarili v ličnem lesenem zaboju, ki so ga izdelali dijaki mizarji.

Sledila je glasbena točka. Prešernov sonet O, Vrba …  je zapela bivša dijakinja ob spremljavi kitare, ki jo je igral dijak 2. letnika.

V nadaljevanju prireditve sta voditeljici omenili še nekatere pomembne obletnice v letošnjem letu, in sicer 100-letnica koroškega plebiscita, 100-letnica Rapalske pogodbe, 30-letnica slovenskega plebiscita, 25. obletnica pokola v Srebrenici, obletnica rojstva in smrti pisatelja Franceta Bevka. Novogoričan Marijan Brecelj je Bevka osebno poznal in sestavil njegovo osebno bibliografijo, obenem pa je bil tudi bibliotekar, slovaropisec, prevajalec in pesnik, umrl pa je oktobra lani. Njegov sin Bogdan Brecelj je profesor strokovnih predmetov na ŠCNG. Prireditev je zaključila mentorica, ki je občuteno interpretirala Brecljevo pesem Srečanje v pomladi.

Zapisala Vasilija Rupnik, knjižničarka ŠCNG