Lepo in sončno sredo smo z dijaki 1. ML izkoristili za obisk Solkana, ki slovi po svoji bogati lesarski tradiciji. Našo lesarsko-kulturno pot smo v Solkanu začeli v muzeju, gospod Jožko nam je predstavil zgodovino lesarstva v Solkanu in nas povabil v muzejček, kjer nam je predstavil orodja in postopke, ki so jih uporabljali nekoč. Sledil je ogled freske pod viaduktom, ki upodablja tolminski punt, spoznali smo zgodbo Matkove Tine in si ogledali tudi Bevkov grob in doprsni kip na solkanskem pokopališču.

Sledil je ogled lesarske delavnice v Vili Lenassi, ki izdeluje izključno rekvizite za gledališko sceno SNG Nova Gorica. Tam nam je nakdanji dijak ŠCNG predstavil kreativno delo lesarja, ki izdeluje rekvizite za scensko postavitev v gledališču. Dijake in dijakinjo je posebej navdušil z orodji, ki jih pri svojem delu uporablja.

Preživeli smo prijetni šolski uri, ki sta bili nekoliko drugačni in dokazali smo, da je lesarstvo lahko zelo povezano tudi s kulturno dejavnostjo. Dijaki so spoznali tudi nekoliko bolj kreativno obliko zaposlitve na področju lesarsta.