IZOBRAŽEVALNI PROGRAM

Avtokaroserist

Da bo avtomobilček kot nov... Popravljaš in zamenjuješ okvarjene karoserijske dele vozil. Vozila tudi barvaš in poliraš. Biti avtokaroserist je cool (predrzno).
Izobraževanje traja 3 leta. Šolanje se zaključi z zaključnim izpitom. Po zaključku šolanja je možno nadaljnje izobraževanje ali zaposlitev.

Zakaj bi se vpisal v program Avtokaroserist?

 • Od nekdaj imaš rad avtomobile? Sedaj jih boš lahko pobliže spoznal.
 • Si želiš sam popraviti poškodovan avto? Ga pobarvati po svojih željah?
 • Želiš postati eden najbolj iskanih obrtnikov v regiji?
 • Avtomobili bodo še dolgo obstajali, pa čeprav električni.
 • Znal boš izdelati unikatne, edinstvene izdelke, ki ti jih bodo zavidali mnogi.
 • Ponujajo se ti možnosti nadaljnjega izobraževanja.

V avtomobilski industriji avtokaroserist dela pri izdelavi in montaži delov avtomobilskih karoserij, predvsem za specialna vozila. V servisni dejavnosti popravlja poškodovane dele karoserij in jih nadomešča z novimi. Na Strojni, prometni in lesarski šoli smo program Avtokaroserist začeli prvič izvajati v šolskem letu 2011/2012. Program je nasledil programa Avtoklepar in Avtoličar, ki nista več veljavna.

ALI VEŠ

Prve karoserije oz. prvi automobili so bili od zacetka se kocije, tem so odstranili olje in pod sedeze vstavili motor... in nastal je avtomobil.

ALI VEŠ

Prve karoserije oz. prvi automobili so bili od zacetka se kocije, tem so odstranili olje in pod sedeze vstavili motor... in nastal je avtomobil.

Pogoji za vpis

V program Avtokaroserist se lahko vpišeš, če si v dosedanjem izobraževanju zaključil najmanj osnovno šolo ali katerikoli program nižjega poklicnega izobraževanja.

Število vpisnih mest

V program Avtokaroserist bomo v naslednjem šolskem letu v prvi letnik lahko vpisali največ 26 dijakov. Če te program zanima in poklic veseli, bodi tudi ti med njimi.

O šoli

Šola ima dolgoletno tradicijo izobraževanja na področju avtoservisne dejavnosti. Zadnja leta se še posebej trudimo, da bi šolo, njene delavnice, laboratorije in učilnice res odlično opremili. Učitelji in vsi zaposleni na šoli se bomo trudili narediti največ za tvojo uspešnost in za to, da boš našo šolo zapustil kot dober avtokaroserist.

Ustvari svojo prihodnost.

Ustvari svojo prihodnost.

Način in oblika izobraževanja

Program Avtokaroserist je prenovljen program, organiziran po novih, evropskih izhodiščih.

Nadomešča programa Avtoklepar in Avtoličar.

Izobraževanje v programu Avtokaroserist traja tri leta. V treh letih izobraževanja te čaka veliko praktičnega izobraževanja, tako v šolskih delavnicah, kot v avtoličarskih delavnicah. Veliko bo tudi dela v učilnicah pri splošno izobraževalnih predmetih ter strokovnih modulih in veselja ob obveznih izbirnih vsebinah.

 

 


 

Kako boš zaključil?

Po triletnem izobraževanju boš opravil zaključni izpit. V njem sta dve izpitni enoti: pisni in ustni izpit iz slovenščine ter zaključno delo z zagovorom.

Kako boš zaključil?

Po triletnem izobraževanju boš opravil zaključni izpit. V njem sta dve izpitni enoti: pisni in ustni izpit iz slovenščine ter zaključno delo z zagovorom.

Kaj se bom naučil? Kakšen bom postal?

 • postal bom odgovoren, strpen, human in sposoben življenja v demokratični družbi,
 • znal bom izbrati in uporabiti pripomočke, orodja, naprave in stroje oziroma opremo v karoserijski in ličarski delavnici
 • znal bom izvajati ročne in strojne delovne postopke in procese za montažo, izdelavo, spajanje, popravilo in vzdrževanje motornih vozilih s poudarkom na okvirjih, karoserijah, nadgradnjah itn.;
 • znal bom izvajati postopke spajanja z varjenjem, lotanjem in lepljenjem, termičnega rezanja pločevin in profilov ter kontrolirati spoje;
 • znal bom poiskati barvno kodo, določiti barvni ton ter pripraviti material (barvo) v mešalnici – izbrati recepturo za mešanje, postopek mešanja barv, tehtanje barve z mikrotehtnico itn.;
 • usposobljen bom za skupinsko in timsko delo ter sodelovanje pri projektnem delu,
 • usposobljen bom za uporabo znanj in veščin v novih situacijah.
VIDEO POSNETEK

Avtokaroserist

VIDEO POSNETEK

Avtokaroserist

Kam po izobraževanju v programu Avtokaroserist?

Po končanem programu Avtokaroserist boš lahko, če boš želel, nadaljeval izobraževanje na Tehniškem šolskem centru v dveletnih programih poklicno tehniškega izobraževanja (Avtoservisni tehnik, Strojni tehnik). Seveda to še ni nujno konec tvojega izobraževanja. Na voljo so programi višješolskega in visokošolskega strokovnega izobraževanja ali celo univerzitetni programi.

Lahko se boš zaposlil, dober avtokaroserist je danes zelo iskan zlata vreden kader. Možnosti ti zagotovo ne bo tako hitro zmanjkalo. Prihodnost je tu in zdaj – ZATE.