Tretje skupno srečanje v sklopu projekta EDUBOX je potekalo na srednji šoli SPŠ Myjava na Slovaškem. V nedeljo 17. marca smo se s šolskim kombijem odpravili na 8 ur dolgo pot proti mestu Myjava na Slovaškem. Gostitelji so nas lepo sprejeli in nam najprej predstavili njihovo šolo in izobraževalni sistem na Slovaškem. Šola nas je navdušila s svojo moderno opremo, predvsem na področju mehatronike in robotike. Sledil je obisk občine, kjer smo imeli srečanje z županom mesta, ki nam je predstavil sodelovanje občine s šolstvom, gospodarstvom in lokalno skupnostjo. Naslednji dan smo obiskali podjetje, ki za avtomobilsko znamko Porsche izdeluje akumulatorje za električne avtomobile. Prestižna svetovna znamka Porsche s Slovaki sodeluje že vrsto let predvsem zaradi kakovosti storitev, zanesljivosti, izobraženosti kadra in medsebojnega zaupanja med partnerji. Ogledali smo si v celoti robotizirane proizvodne linije in se seznanili z napredno tehnologijo zagotavljanja kakovosti in kontrole. Predstavniki podjetja so nam predstavili tudi njihove načrte za prihodnost.

Osrednji del srečanja pa je bila konferenca projekta EDUBOX, na kateri je vsak partner predstavil dosedanje delo na projektu, še posebej pa razvoj in uporabnost četrtega učnega paketa. Šolski center Nova Gorica je predstavil EDUBOX z naslovom CNC tehnologija rezkanja, ki ga razvija prof. Maks Šuc. Vsi predstavljeni paketi bodo vsekakor dobro in uporabno učno orodje za pouk, ki bo olajšalo ali pripomoglo k bolj dinamičnemu in zanimivemu načinu poučevanja. Konferenca je bila odlična priložnost za izmenjavo idej in izkušenj ter za mreženje z drugimi udeleženci projekta. Naslenja in zadnja mednarodna konferenca bo oktobra 2024 v mestu Ostrava na Češkem, kjer bomo partnerji predstavili še zadnji, peti učni paket. Takrat bo predstavljena tudi celotna aplikacija z vsemi učnimi paketi, ki bodo na voljo za uporabo.

Po končanih delovnih srečanjih smo si vzeli tudi čas za raziskovanje mesta Myjava in njegove okolice. Ulice mesta so polne zgodovinskih znamenitosti in zanimivih lokalnih obrtnikov. Spoznali smo lokalno kulturo in običaje ter uživali v njihovi dobri hrani in gostoljubju prebivalcev. Srečanje v Myjavi je bilo izjemno poučno in navdihujoče, saj smo spoznali nove izobraževalne prakse in tehnologije ter si pridobili dragocene izkušnje za nadaljnje delo na projektu. Obisk šole SPŠ Myjava, podjetja PORSCHE in konference so nam omogočili vpogled v različna področja in nas navdihnili za nadaljnje raziskovanje in razvoj.

Nekaj fotoutrinkov srečanja: