»Daj vsakemu dnevu možnost, da bo najlepši dan v tvojem življenju.« Mark Twain

Tako nas je pospremil napis v garderobi novo obnovljenega, sodobnega, dobro opremljenega in prijetnega doma CŠOD Bohinj v Ribčevem lazu.

Gotovo je na nas pustila največji vtis neizmerno lepa narava, ki je pokazala vse čare jesenskega časa. Barvitost gozda, jutranje meglice, odsevi v čisti jezerski vodi,  jesenski, prijetno topli sončni žarki.

V vsem tem smo lahko uživali dijaki in spremljevalka 1.LT, ki smo bivali v Bohinju od 16. do 18. oktobra. Res so nam bili dani trije krasni dnevi, ki smo jih zapolnili v glavnem s športnimi aktivnostmi v naravi.

Prvo popoldne smo spremenili načrt in namesto streljanja z lokom izkoristili sončno vreme in kolesarili v Bohinjsko Bistrico s ciljem , da na železniški postaji vzamemo pozabljen (Bajrov) nahrbtnik. Učiteljica Tina je bila zelo v skrbeh, ker je ocenila, da skupina ni ravno homogena, kar se tiče znanja in spretnosti, ki so potrebni za vožnjo s kolesom. Kar malo nas je prestrašila, da je kolesarjenje gotovo najnevarnejša aktivnost, kar je  tudi res. Dijaki so zelo dosledno upoštevali vsa navodila in srečno smo prikolesarili nazaj do doma. Del večera smo preživeli ob družabni igri »Activity« in preizkušali naše miselne, govorne, risarske sposobnosti, pa tudi nekaj pantomime je bilo potrebno izvajati. Jasno, da je bil na začetku odpor, vendar na koncu smo le aktivirali smejalne mišice in se zabavali.

Vstali smo v megleno jutro, se opremili z vesli in rešilnimi jopiči in odšli ob jezero. Učitelj Igor nam je lepo in mirno razložil vse, kar je potrebno vedeti, preden se podaš na veslanje. Megla se je počasi redčila, vendar smo vseeno veslali zelo blizu obale.  Veslaje nam je šlo kar dobro, vseeno pa so bili potrebni vmesni počitki do Ukanca, ki jih je učitelj Izkoristil za razne napotke v primeru, če se čoln zvrne. Pripovedoval je veliko zanimivih stvari o nastanku jezera, o novodobnem turističnem navalu, nevarnostih za okolje in na splošno o Triglavskem narodnem parku, v katerem smo se nahajali.

Na trdna tla smo stopili v Ukancu, kjer smo že uživali v soncu in zanimivi in dinamični igri z vesli. V povratku, ko smo imeli zadnji postanek na jezeru, sta bili najbolj magični dve minuti tišine….

Popoldan smo se družili z učiteljem Miho, ki nam je povedal veliko zanimivega v zvezi z vsakršno orientacijo, predvsem pa tisto v naravi. Po kar nekaj vaje, so se dijaki v skupinah odpravili na pot in iskali točke. Samo eni skupini ni uspelo najti vseh točk, vendar na koncu se je po eni uri in pol vse srečno končalo.

Večer smo preživeli z učiteljem Matjažem, ki je dijake učil osnove streljanja z lokom. Sledila je tudi tekma, najboljša strelca sta bila Julija in Viktor. Učitelj Matjaž je tudi odličen žongler, škoda, da dijakov to ni zanimalo. Zato pa so se z raznimi cirkuškimi igricami zabavali petošolci iz Ptuja, ki bili naša družba v domu.

Zadnji dopoldan nas je čakal pohod do korit Mostnice. Vreme je »še držalo«, tako, da smo uživali v hoji po jesenskem gozdu in zelenih pašnikih, kjer na paši uživajo krave in koze. Učitelj Matjaž nam je povedal veliko zanimivosti o dolini, o dejavnostih s katerimi se ljudje  tu v glavnem ukvarjajo. Hudičev most in korita so nas očarala, obiskali pa smo tudi »slona«. Tako domačini imenujejo skalo sredi Mostnice, ki ima obliko slonove glave z rilcem.

Bivanje v domu smo zaključili s kosilom. V imenu vseh zaposlenih nas je pozdravil  pedagoški vodja doma g. Boštjan Gradišar.

Bohinj nas je očaral, upajmo da bomo imeli še kdaj priložnost, da ga ponovno obiščemo.

Video