Bronasti mehatroniki iz Šolskega centra Nova Gorica

SLOVENIASKILLS je sistem tekmovanj v poklicnih spretnostih na državni ravni. Namen tekmovanja je izbor tekmovalcev in tekmovalnih ekip za tekmovanje, ki se organizira na evropski ravni EUROSKILLS ter promocija poklicev s poudarkom na prikazu kompetenčnega obvladovanja poklicnih spretnosti pri reševanju problemov v stroki.

Šolski center Nova Gorica je prijavil eno ekipo mehatronikov in eno ekipo informatikov. V januarju  sta se ekipi intenzivno pripravljali na zahtevne naloge, ki so jih čakale na tekmovanju.

Ekipo mehatronikov so sestavljali tekmovalca Uroš Polanc – študent drugega letnika mehatronike na VSŠ in Nejc Klanjšček – dijak 4. letnika mehatronike iz SPLŠ ter mentor Matej Pinosa.

Tekmovanje je potekalo od 26. in 27.1.2018 na ljubljanskem gospodarskem razstavišču v sklopu 10. sejma Informativa. Tekmovanje iz mehatronike je skupaj s CPI, organiziralo podjetje FESTO, ki je tudi izposodilo mehatronske naprave za tekmovanje.

Na področju mehatronike so poleg ekipe iz šolskega centra Nova Gorica tekmovale še ekipe iz Ljubljane, Kranja, Celja in Velenja. Na dvodnevnem tekmovanju so ekipe morale pokazati izredno široko znanje mehatronike, saj so bile naloge vse prej kot enostavne. Prvi dan je bil namenjen sestavljanju, ožičenju in programiranju v naprej znane mehatronske naprave. Na koncu so sodniki po izredno ostrih kriterijih ocenili delo.  Drugi dan so ekipe dobile novo nepoznano napravo, ki so jo dvojice morale vzpostaviti v delovanje ter sinhronizirati s prvo napravo. Zahtevnost druge naloge je bila na zelo visokem nivoju, poleg tega pa so bile ekipe še časovno omejene. Na koncu so sodniki ponovno evalvirali mehansko izvedbo, elektro ožičenje in pnevmatične povezave, delovanje naprave ter tudi urejenost tekmovalnega prostora. Z minimalno razliko je zmagala ekipa Celja pred ekipo Velenja. Naša ekipa je žal z malo nesreče in manjšo napako pri ožičenju izgubila morebitno prvo ali drugo mesto in tako pristala na še vedno izvrstnem tretjem mestu. Zmagovalcem iskreno čestitamo in navijali bomo za njih na evropskem tekmovanju EUROSKILLS, ki bo septembra potekalo v Budimpešti.

Čestitamo Urošu in Nejcu za prigarano tretje mesto.

Slo Skils video