V četrtek, 18. oktobra 2018, smo na centru gostili g. Mirka Vasleta, Slovenca iz Argentine. Njegovi starši so po drugi svetovni vojni bežali v Južno Ameriko. Njegov brat, Juan Vasle, pa je v Sloveniji poznan kot operni pevec in nogometni komentator. Naš gost Mirko Vasle je novinar, ki v Argentini vodi slovensko oddajo Okence v Slovenijo. Tesno je povezan s tamkajšnjimi slovenskimi društvi. V španščini je napisal je knjigo o slovenski književnosti (Breve historia de la literatura eslovena). Posebej ga navdušuje nogomet, ki je v Argentini pomemben del vsakdanjega življenja.

V Slovenijo se rad vrača, tukaj se počuti kot doma. Tudi tokrat je našo deželo prepotoval po dolgem in počez, se srečeval z različnimi ljudmi in snemal radijske oddaje. Dan pred obiskom na našem centru je bil gost v pogovorni oddaji na televiziji: https://4d.rtvslo.si/arhiv/na-tretjem/174569452

Gost se je 3. šolsko uro srečal z dijaki Strojne, prometne in lesarske šole in zdravstvene šole. Na začetku srečanja sta dijaka na harmoniki za dobrodošlico zaigrala splet narodnozabavnih viž. Nato je ravnatelj SPLŠ Herman Besednjak pozdravil gosta in ga predstavil dijakom. Gost je svoj del začel s  pozdravom v španščini in nato kratko predstavil Argentino. Spregovoril je o svojem doživljanju Slovenije in slovenstva, o razlikah med obema državama, o delu za ohranjanje slovenskega jezika med sedaj že četrto generacijo Slovencev. Predstavil je sobotno šolo in delo doma (kulturnega društva) v Buones Airesu. Prav nagajivo pa se je beseda pogosto vračala k nogometu.

Po srečanju z dijaki se je gost skupaj z ravnateljem SPLŠ in nekaterimi učitelji pomudil še v šolski knjižnici. Večkrat je poudaril, da se Slovenci premalo zavedamo, kako lepa je naša dežela, predvsem pa varna in urejena. Skupaj smo občudovali fenomen slovenstva v Argentini (poimenovan tudi Slovenski  čudež v Argentini), saj tam že od konca druge svetovne vojne živi slovenska skupnost, ki z veliko ljubeznijo goji svoj jezik, kulturo, običaje. Po prijetnem klepetu je ravnatelj gostu razkazal še šolske delavnice.

Ta obisk je prijetno obogatil šolski vsakdan tako dijakom in učiteljem, ki so g. Mirku Vasletu prisluhnili. Dogodek bi lahko označili kot Okence v Slovenijo iz Argentine.


Slikovno gradivo dogodka v Galeriji.