V sredo, 8. maja 2019 so se dijaki 2., 3. in 4. LT, 2. TM, 2. RA, 2. RB in 1. NAS odpravili na tridnevno strokovno ekskurzijo. Odšli so na Hrvaško, Madžarsko, Slovaško in v Avstrijo.

Spremljala sta jih Danijel Germek in Tanja Lestan.

Iz Nove Gorice so se odpravili v zgodnjih jutranjih urah.

Najprej so si ogledali podjetje ADRIA MOBIL, ki je vodilno podjetje v Evropi za izdelavo počitniških  prikolic in avtodomov. Kratki predstavitvi podjetja v konferenčni dvorani je sledil ogled proizvodnje. Videli so: skladišče lesenih plošč, okovja, vijakov in drugega materiala. Pod stropom je bilo videti zanimivo pršenje vode skozi posebne šobe za preprečitev izsušitve lesa. Nadalje so videli oddelek žage, montažo elektro in vodne inštalacije, zaključno precizno testiranje vodotesnosti, ki ga opravi robot in ogled notranjosti treh primerov prikolic. Vsi Adriini proizvodi so plod domačega znanja.

Po ogledu je bila vožnja do hrvaške meje proti Zagrebu do letališča Franjo Tuđman. To je letališče z mednarodnimi povezavami. Po prostorih jih je vodila predstavnica za stike z javnostjo. Videli so: prostor za registracijo, rentgenski pregled prtljage in oseb, prostor za prevzemanje prtljage, prehod potnikov iz letališke stavbe na letalo, vzlet ruskega letala po letališki stezi.

Pot so nadaljevali proti Madžarski. Ob Blatnem jezeru je bil krajši postanek. V večernih urah so prispeli v Budimpešto, se namestili v hotelu in povečerjali.

Drugi dan so pričeli z ogledom Hungaroringa. Mlajša hostesa je v konferenčni sobi predstavila zgodovino dirkalne steze. Nato jih je popeljala do glavne pokrite tribune in video sobe za nadzor dirke. Z veseljem so stopili na podij za zmagovalce in se fotografirali. Tako so okusili vzdušje ob dirki F1 v času Grand Prix vikenda. Po ogledu so se vrnili v Budimpešto, ki se razprostira na obeh straneh Donave, ki povezuje prej samostojni mesti Budim in Pešto. Ogledali so si Trg Herojev in grad, ki je bil zgrajen leta 1896 in ima okoli vodo. Nato so se odpeljali do gradu Budim, ki ima nulti kilometer. V času Avstro-Ogrske monarhije so vse razdalje začeli šteli od Budima naprej in zato je bila tam točka nič. Ker je začelo deževati, je bil peš ogled gradu Budim hiter. Sedli so na avtobus in se peljali ob Donavi mimo čudovitega parlamenta, Glasbene akademije, rečne luke za Bratislavo, čez Margaretin most in videli plaže sredi Donave. Sledil je odhod proti Bratislavi (Slovaška), ki jih je pričakala v čudovitem soncu. Mimogrede so videli Grad Devin in grad Marije Terezije. Novogradenj je zelo veliko, Bratislava se hitro širi. Najprej so odšli do bližnje restavracije, ki je v ulici Franceta Prešerna. Tam stoji tudi Srednja strojna šola, kjer visi spominska tabla pesnika Prešerna. Nato so si peš ogledali center mesta, ki je zelo prijeten za potep. Bila je možnost nakupa majhnih spominkov in nato odhod do hotela. Še prej so se ustavili v nakupovalnem središču za popolnitev nahrbtnikov s hrano in pijačo.

Bližali so se hotelu in že od daleč je bilo videti lep hotel: imeli so fitnes, bazen, TV in lepo urejene sobe. Bila je veliko boljša namestitev kakor na Madžarskem.

Po večerji je bilo prosto in nekateri so odšli v bližnjo pivnico Pri Abelu.

Naslednji dan je sledila vožnja proti Avstriji. Na meji med Slovaško in Avstrijo so videli ogromno vetrnic. Med vožnjo proti Dunaju jih je spremljalo zelo lepo vreme, ki je vzbujalo lepe občutke.

Po prihodu v Gradec so najprej obiskali tovarno KTM. Proizvajajo motocikle in športne avtomobile, ki so nam jih tudi pokazali. Imajo urejene linije za proizvodnjo, z veliko numerično krmiljenimi stroji za izdelavo posameznih elementov in s sodobnimi preizkusnimi mizami. Po proizvodnji nas je vodil prijazen inženir. Pogumen dijak je stopil v dirkalni avto in ga vžgal. Zadišalo je po izpušnih plinih, dijaki so uživali.

Po ogledu tovarne je sledil še ogled Puchovega muzeja. Še prej pa so imeli nekaj časa za kosilo in pohajkovanje po mestu.

Puchov muzej je za ljubitelje jeklenih konjičkov prava paša za oči.

Janez Puh se je rodil v Slovenskih goricah. Leta 1885 se je za stalno zaposlil v Gradcu, kjer je popravljal nevarna kolesa ter uresničeval konstrukcijske izboljšave. Dosegel je odlične rezultate in postavil temelje tovarni Steyr-Daimler-Puch of Magna.

S tem obiskom so zaključili ekskurzijo.

Sledila je še pot proti domu in z zadovoljstvom so se ozrli na pet držav, v katerih so doživeli veliko novih spoznanj.

 

Zapisala Tanja Lestan