Med 21. in 24. februarjem 2022 je bilo ne Bjelašnici – Sarajevo (BIH) mednarodno FIS tekmovanje – FIS CUP CHILDREN FOR PEACE 2022 – v alpskem smučanju za otroke do 16 leta starosti. Tekmovanje je potekalo v slalomu, veleslalomu in super veleslalomu. Tekmovanja se je udeležilo 75 tekmovalcev iz 9-ih držav celega sveta. Tekmovanje je potekalo na olimpijski progi, kjer so se leta 1984 na olimpijskih igrah za medalje potegovali najboljši v takratnem obdobju.

Reprezentanco Slovenije je iz notranjsko-primorske regije zastopal dijak SPLŠ iz 1. ML oddelka Bor Kavčič iz smučarskega kluba Javornik, skupaj s trenerjema Matevžem Rupnikom in Albertom Kavčičem.

Prvi dan je bil na sporedu slalom. Vremenske razmere so bile vse prej kot idealne. Pomankanje snega, veter in močan dež sta krojila usodo vseh tekmovalcev. V prvem teku je Bor borbeno in odločno prišel do drugega mesta. Žal pa je po drugem teku, zaradi velike napake pristal na desetem mestu. Po končani tekmi smo z nekaj razočaranja in premočeni do kosti odšli na zaslužen počitek in večerjo.

Drugi dan nas je pričakal z močnim vetrom in sneženjem. Na sporedu je bil veleslalom, ki pa naj bi bil zaradi slabih pogojev odpovedan. Po nekaj sestankih so trenerji in žirija sprejeli odločitev, da štart prestavijo na 12. uro. Vremenski pogoji so se nato res izboljšali, tako da se je tekma lahko začela ob  uri. Po zelo zahtevni progi je Bor v prvem teku zasedel drugo mesto, katerega je z drugo, še boljšo vožnjo, tudi uspel obdržati ter tako prišel do težko zasluženih stopničk in osvojene srebrne medalje za drugo mesto. Ker je bil dan zelo dolg in mrzel, smo se ob peti uri popoldne pognali proti toplim sobam in odličnim čevapčičem.  

Tretji dan je potekal uradni trening za super veleslalom. Žal te discipline v našem klub ne treniramo zaradi zahtevnih treningov in zelo težko dosegljivih terenov na slovenskih smučiščih. Vendar smo se kljub temu odločili, da se z izjemno dolgimi smučmi in pogumnimi tekmovalci poženemo po progi. Trening je minil s par padci in odstopi, vendar se k sreči ni zgodilo nič hujšega. Je bilo pa za prvič kar divje, ko se spustiš po progi s hitrostjo tudi do 100 km/h, prej  pa ti trener reče, da se ne smeš bati in moraš ostati v smuk preži.

Zadnji dan nas je pričakalo sonce in mraz ter prava zimska idila. Na progo smo prišli že ob sedmi uri zjutraj. Proga je bila postavljena identično kot na treningu, tako da smo vedeli kaj nas čaka. Potrebno je bilo samo zbrati pogum, strah pustiti na štartu in hitro švigniti po ledeni progi mimo količkov do cilja. Čeprav se zdi dobra minuta zelo malo, pa na takem terenu za tekmovalca traja celo večnost. Trenerji so se porazdelili po progi, otroci pa so nestrpno čakali na štart. Poudariti moramo, da kljub neizkušenosti za superveleslalom, ki zahteva od tekmovalca povsem druge veščine kot slalom in veleslalom, je Bor Kavčič zasedel odlično četrto mesto. Po končani podelitvi smo naredili še par slik, pojedli še nekaj tamkajšnjih specialitet in se odpravili proti Sloveniji.

Kljub slabim vremenskim razmeram in nekaj razočaranj na tekmi, smo se imeli zelo fino in upam, da še kdaj ponovimo tak dogodek.

Bor Kavčič, 1. ML

Nekaj fotoutrinkov: